13 Comments

Terlepas Pandang @ Buta Iman??

Hamba panas hati jugak biler tengok anak-anak muda Islam yang dengan selamba je pakai jersi bolasepak yg tertera dengan nama2 sponsor yang terdiri daripada syarikat-syarikat judi & arak. Diorang dengan selamba je seolah-olah diorang pakai tu tak menjadi satu kesalahan besar. Walhal perbuatan diorang tu adalah satu kesalahan yang berat.

Orang Islam kini sering jadi mangsa kepada penyebaran idealogi2 barat yang ternyata nak meracuni pemikiran dan iman orang Islam itu sendiri. Si kafir Yahudi dan sewaktu dengan nyer mesti tergelak besar sebab diorang pun mesti kurang percaya dengan taktik semudah ABC pun umat Islam dah tertewas.

Melalui sukan terutama bolasepak (sukan laen pun sama..), banyak syarikat perjudian & air kencing setan menaja pasukan2 yg menjadi pujaan peminat sukan nie di seluruh dunia. Antara nyer bwin (Real Madrid & AC Milan), bet24 (Blackburn Rovers), 888.com (Sevilla) , Carlsberg (Liverpool), Carling (Celtic) & Chang (Everton). Ade jugak yg gunakan salib (Brazil, Portugal &….) dan gambar setan (Manchester United). Yg bodohnya ialah peminat Islam yg membabi buta jual, beli dan pakai jersi2 camtu. Hamba pun minat dengan bolasepak lebih2 EPL tapi nak beli jersi2 camni mintak maaf la.. Apa guna hamba mengakui Islam itu agama hamba sekiranya hamba menghancurkan kemuliaan Islam tue sendiri.

Real Madrid

Contohilah Freddy Kanoute, pemain kelab Sevilla (pasukan yg ditaja oleh 888.com) yg mana tidak mahu menyarung jersi pasukannya yg tertera 888.com.. Itu keputusan muktamad beliau. Pengurus pasukannya tepaksa akur dengan kehendak beliau dan menyediakan jersi yg tiada perkataan 888.com.. Hebatnya beliau.. Bukan senang nak mencari individu Muslim yg tetap pendiriran nyer walaupun dijanjikan kemewahan & kekayaan buatan manusia..

Advertisements

13 comments on “Terlepas Pandang @ Buta Iman??

  1. bro, bagus artikel ni. aku pon mula2 kurang pasti bab2 nama2 syarikat arak tu. yg aku tau carlsberg je..

    mintak kebenaran utk aku copy sket info dr blog ni n buat posting pasal benda2 camni kat blog aku. tq.

  2. ambik je.. ak halalkan ap2 yg ade kt blog ak utk di-copy paste-kn.. ilmu bkn milik ak.. milik Allah swt.. hehe

  3. copy paste sket2 info utk pengetahuan bersama.
    tq bro.. =)

  4. Terjumpa hujah ni dr seorang peminat bola daripada sebuah forum:
    “ada juga dlm paper org bangkit kan isu nih.. isu logo salib, kat bendera england…. so.. just fikir cam nih laa.. ini adalah permainan bola sepak semata mata… sepatutnya kita yg islam nih digalakkan menyokong pasukan bola sepak islam.. tapi dlm worldcup cam tade.. so.. pilih laa memana yg patut..utk suka suka… baju ke ape ke.. itu kalau kita fikir benda tuh salib..tak usah pakai.. kalau rasa tak salah pakai sebab kita pon sokong pasukan bukan logo.. Pernah ke org pakai baju brasil ke england ke cakap ehh nih baju salib aku yg baru? Ada tak? diorang lagi byk cakap nih jersey pasukan bola sepak kegemaran aku rather than cakap nih baju salib aku… so tak terlintas pon… janji amalan kita cukup sifat dah laa… benda benda nih dpt keampunan daripada yg maha esa.. sebab kita pakai baju tuh bukan nak cakap benda tuh salib dan berbangga dgn salib..tapi bangga ngan team bola.. not SALIB… ok laa.. pendapatan lain macam mana?”…

  5. itu salah satu cntoh sekularisme dlm khidupan umat Islam.. sedarlah bahawa Islam mesti diamalkan sepanjang MASA bukan hanya biler bdiri atas sejadah jer..

    org kafir pasti akn mnyelitkan isu2 yg kecil sbegini sbb nk bagi umat Islam kalis dgn bnde2 camni..

  6. Dia cakap ‘asal cukup’ amalan dia jer…mana kita tahu kalau Tuhan langsung tak terima langsung amalannya sebelum itu krn pemikiran dan pendirian nya cuba utk menghalalkan cara walaupun yg dikatakan nya sebagai remeh krn pasal logo salib tu…

  7. dunia hari nie.. sggup mengkhianati agama hanya kerana minat.. dh terang2 ade hadis mengenai hal nie.. Sabda Baginda : “Janganlah kamu menyerupai sesuatu kaum,apabila kamu menyerupainya maka kamu tergolong dari golongan itu”

  8. itu lah kita kena wajib tegur walaupun mrk tak suka dan akan melenting…kita tak nak lepas pandang krn benda mcm ni akan melarat dan kita tak nak manusia terlalu ramai agama hanya pd nama dan tidak tahu nama Tuhan lg…kita yg sedar dan tidak berbuat sesuatu akan ditimpa bala juga…nauzibillah…

  9. betul tu Den.. nsihati rakan2 terdekat.. biar kiter kne marah skalipun

  10. Terima kasih Uniqorne krn sudi berkongsi pendapat…apa yg termampu kita buat, sekurang-kurang ada dan terpulang pd mrk utk mendengar nasihat ke tidak…insyaallah la hawla wala quwwata billah…Tuhan boleh mengubah segala-galanya…zaman kita hanya kena maki-hamun bila berpesan-pesan dibandingkan zaman Nabi (saw) yg jauh lebih hebat dan besar dugaannya…

  11. syukran2.. betul kta Den.. zaman kite stakat kne maki hamun kat fbook je pun.. zaman Baginda lg teruk..

  12. org yg tak bersabar apabila berpesan-san atau menegur org disekelilingnya mmg dah tahan kena maki-hamun…nak marah juga dibuatnya…belum lg kena lontar batu ke, najis ke…org yg kena tegur pandailah pulak memberi hujah2 nya….tp kan tak boleh nak bayang mcm mana kalo org yg ambil berat ttg agamanya diangkat semua oleh Tuhan kelak hanya tinggal manusia mcm haiwan di zaman batu dinosaur…kalau tertinggal sebilangan yg kecil…10 org ke…mmg mrk nak mintak dimatikan cepat2…nauzubillah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: